Communicatie op werk

Hoe je een vraag stelt, verschilt per situatie. Met wie heb je te maken, wat wil je weten en hoe belangrijk is het? Je toon is waarschijnlijk anders tegen de dokter of collega dan tegen je beste vriend.

In je opvoeding en op school leer je al doende hoe je praat met mensen en hoe je met hen omgaat. Het gebeurt vaak dat eenmaal aan het werk je erachter komt dat de communicatie hier toch anders gaat. Als je merkt dat dit meer energie kost dan je zou willen, volg dan de korte cursus Communicatie op het werk.

SkillsNL_vaardighedenvooriedereen_communication14 600x400

Verschillen tussen mensen respecteren

Ook als er duidelijke regels zijn over hoe je met elkaar overlegt en spreekt, dan nog zijn er verschillen tussen hoe mensen met elkaar communiceren. Waar je bent opgegroeid en hoe je bent opgevoed zorgen ervoor dat je eigen manieren, eigen normen en waarden, hebt die jouw communicatie beïnvloeden.

Zo kan iemand onder respect verstaan dat je bij binnenkomst alle aanwezigen groet en de andere vindt dat je respect uit door mensen rust te gunnen om door te werken.

Aanvullende module Culturele communicatie

Werk je in een bedrijf of team met expats als collega's of met klanten in het buitenland, dan is het interessant om je te verdiepen in de verschillen en overeenkomsten in communicatie. Zo krijg je begrip voor elkaar en kun je miscommunicatie vermijden.

Op verzoek kan ook de uitgebreidere module over werk en culturele communicatie worden opgenomen. Hierin is het werk van Geert Hofstede en Erin Meyer terug te vinden, twee pioneers op het gebied van culturele dimensies en de invloed op onder andere communicatie.

SkillsNL_vaardighedenvooriedereen_work together 600x400

Training altijd op maat

Ieder bedrijf heeft een andere behoefte. Daarom gaan we eerst vrijblijvend in gesprek om te kijken naar welke wensen er zijn en wat nodig is.

Samen afspreken wat past bij het werk

In deze training leer je niet DE manier van goede communicatie, want DE manier bestaat niet.

Ieder bedrijf heeft andere spelregels, want er zijn andere pionnen en andere doelen. Zo werk je in een fabriek vooral met collega's en is veiligheid een van de belangrijkste doelen. Een kapper heeft te maken met klanten en neemt dus klantvriendelijkheid als een doel mee. De leraar heeft een groep in de klas om mee te communiceren en wil graag iets aan hen leren.

Als je samen kijkt naar wat het doel van het werk is, kun je beter afspreken wat voor communicatie hierbij past. Samen creëer je jullie unieke werkcultuur.

SkillsNL_vaardighedenvooriedereen_teamwork 600x400

Vanaf september 2024 als hybride training

De training Communicatie op werk is heel geschikt om deels zelfstandig met video's en opdrachten, en deels live met een trainer te doorlopen. Daarom dat we nu werken aan een korte videoserie om te combineren met de trainingsessies.

Opzet is 3 live sessies, alleen of in kleine groepjes van 3 tot maximaal 8 personen, en tussendoor zelfstandig doorwerken. Locatie is flexibel. Van begin tot eind duurt een training tussen één en vier maanden.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.