Inspiratie

Achter de schermen zijn we altijd bezig met nieuwe trainingen, om te geven en ook om zelf te volgen. Hieronder delen we regelmatig nieuwe inzichten, tips, boeken, websites en meer met jullie.

Heb je een tip voor onze inspiratiepagina, dan zijn we hier heel benieuwd naar. Stuur ons jouw idee via onderstaande knop en als we jouw tip op deze pagina zetten, dan krijg jij een kleine verrassing toegestuurd.

SkillsNL_vaardighedenvooriedereen_Woorden vs jouw humeur 600x400
SkillsNL_vaardighedenvooriedereen_Trello

Waar ben je eigenlijk mee bezig?

Een agenda geeft overzicht en als je een digitale agenda gebruikte, dan weet je dat dit handig is om bijvoorbeeld makkelijk afspraken in te schuiven. Wat doe je eigenlijk met alle losse taken die je niet als afspraak in je agenda zet? Hoe plan je die?

Een hulpmiddel is een to-do-lijst en een (gratis) digitale variant is Trello. Het voordeel van een digitale lijst is dat je zonder doorkrassen makkelijk zaken kunt verwijderen, toevoegen en schuiven. Een veelgebruikte manier is om drie lijsten naast elkaar te hebben: to-do, in progress en done. Of in het Nederlands: Te doen, mee bezig en klaar.

Zo zie je in één oogopslag wat er gaande is en wat er nog gaat gebeuren. Lekker duidelijk.

Leer elkaar kennen

Er zijn theezakjes met die mooie vragen hebben op hun label en misschien ken je ook wel de 'kletspotten': potten met vraagkaarten erin. Dit is ook zoiets, maar dan bedoeld om elkaars culturele achtergrond te leren kennen: Openhartig Wereldwijd van OpenUP.

De vragen gaan over taalblunders, sociale misverstanden, maar ook over de lekkerste gerechten of mooie herinneringen aan culturen. De vragen zijn zowel in het Nederlands als Engels.

Een echte tip om meer over anderen te weten te komen en zelf ook mooie herinneringen op te halen.

SkillsNL_vaardighedenvooriedereen_cards Openhearted
SkillsNL_vaardighedenvooriedereen_book Culture map

Waar komt gedrag vandaan?

Waarschijnlijk heb je al vaker gehoord dat 'nature of nurture' van invloed kunnen zijn op iemands gedrag en communicatie. Deze twee invalshoeken bekijken wat je bij geboorte al meekrijgt (nature) en wat je in de loop van je leven leert van de mensen om je heen (nurture). Een andere invalshoek is wat cultuur doet met mensen en hun communicatie.

We willen vaak hetzelfde, maar kunnen op verschillende manieren dit bereiken. Zo kun je allebei respect willen tonen aan de ander, maar is voor de één een hand geven juist niet passend en voor de ander de meest logische manier om respect te tonen bij een ontmoeting.

Erin Meyer heeft onderzoek gedaan naar cultuurverschillen en vooral daar waar mensen moeten samenwerken. Als jij werkt met een multicultureel team of bijvoorbeeld met internationale klanten, lees dan vooral dit makkelijk leesbare boek. Het zal diverse 'aha-momenten' opleveren en geeft handvatten voor op de werkvloer.