Solliciteren en netwerken

Een baan vinden is tegenwoordig niet alleen meer een nette cv hebben met een aardige motivatiebrief. Je hoort steeds vaker dat werkgevers nauwelijks meer naar de cv kijken en dat het helpt om mensen te kennen die jou aanbevelen. Bovendien kun je, als je bent uitgenodigd voor een gesprek, vragen krijgen waar je nog nooit eerder in je leven bij stil hebt gestaan.

Hoe pak je het aan als je in een bepaald gebied wilt gaan werken, maar je eigenlijk nog niet mensen kent die jou ergens kunnen aanbevelen? In deze training bekijken we hoe je jouw netwerk kunt vergroten en hoe je die kunt laten weten dat jij beschikbaar bent.

SkillsNL_vaardighedenvooriedereen_interview 600x400

Waar kun je op letten tijdens het zoeken van een baan?

Waarschijnlijk heb je al eens op school of in een studie een keer geoefend met sollicitatiebrieven en -gesprekken. Ook zijn er gelukkig al veel tips en voorbeelden op internet te vinden; je hoeft het wiel niet meer helemaal opnieuw uit te vinden. Toch kun je overweldigd raken door alle informatie en ook door je eigen ervaringen tot nu toe. Wat is nu verstandig en handig om mee te nemen in je zoektocht?

We nemen je stap voor stap mee, we kijken naar wat jij kunt en wilt, maar ook naar wat werkgevers en de rest van de wereld nodig hebben en willen. Na deze stappen wordt duidelijker waar de match ligt op gebied van werk.

SkillsNL_vaardighedenvooriedereen_idealamp2 600x639

Wat straal je uit en wat past bij jou?

Als je begint om aan jezelf te twijfelen, dan zullen toekomstige werkgevers dat ook aan jou merken in jouw brief of in een gesprek. Gevolg is dat zij ook aan jou kunnen gaan twijfelen; als jij zelf al niet erin gelooft, waarom zouden zij dat dan wel moeten doen?

Je hoeft niet bruisend van enthousiasme en zelfvertrouwen bij een sollicitatiegesprek aan te komen; dit moet bij je passen. Iemand die overzicht heeft van zijn of haar talenten en die zelf kansen ziet voor een goede match met een bedrijf, die kan dit ook kalm en serieus in een gesprek overbrengen. Reken maar dat er genoeg functies en werkgevers zijn die dit kunnen waarderen.

Ons advies is dan ook om zo veel mogelijk jezelf te blijven en vooral door goede voorbereiding en zelfkennis te zorgen voor fijne gesprekken en brieven.

 

SkillsNL_vaardighedenvooriedereen_confidence2 400x604

We kijken met je mee

Natuurlijk doen we niet alsof het vinden en krijgen van werk zo makkelijk is als het glijden van een glijbaan. Al na een paar eerste sollicitatiegesprekken of -brieven kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Het kost altijd wat tijd en aandacht, maar als je eenmaal weet waar je op wilt letten en wat je doel is, dan wordt het pad wel duidelijker. Duidelijkheid zorgt er weer voor dat je beter weet welke stappen je kunt nemen. Samen bekijken we welke paden je kunt gaan bewandelen of welke bergen je wilt beklimmen.

SkillsNL_vaardighedenvooriedereen_Vind jouw missie 600x400

Vanaf december 2023 als hybride training

De training Solliciteren en netwerken is heel geschikt om deels zelfstandig met video's en opdrachten, en deels live met een trainer te doorlopen. Daarom dat we nu werken aan een korte videoserie om te combineren met de trainingsessies.

Opzet is 3 live sessies, alleen of in kleine groepjes van 3 tot maximaal 8 personen, en tussendoor zelfstandig doorwerken. Locatie is flexibel. Van begin tot eind duurt een training tussen één en vier maanden.

De training heeft drie thema's:

  1. Onderzoeken: in kaart brengen van jouw skills en onderzoeken wat werkgevers en de rest van de wereld met jouw skills kunnen.
  2. Opschrijven: overzichtelijk maken van jouw skills in een cv en het leren verwoorden van jouw motivatie in een brief.
  3. Spreken: voorbereiden op kleine en grotere gesprekken, zoals een koffiemoment met een kennis die kan helpen met jou aanbevelen bij een bedrijf.

Heb jij ook behoefte aan net dat zetje om weer de bal aan het rollen te krijgen, neem dan vrijblijvend contact met ons op.