Thuis in school: begrijpen wat je kind op school doet

Weet jij nog hoe het was op de middelbare school? Tegen de tijd dat jouw kind met elf of twaalf jaar naar de brugklas gaat, is het voor jou zomaar vijftien jaar geleden en vaak nog langer. Bovendien is er veel veranderd sindsdien. Of toch niet?

Op de basisschool werd je nog regelmatig als ouder erbij betrokken, maar nu wordt aan jou gevraagd meer los te laten en je kind zelf te leren spreken en organiseren. Dat kan best spannend voelen; je kind steeds meer loslaten.

SkillsNL_vaardighedenvooriedereen_school kids 600x400

Misverstanden thuis

Eenmaal thuis proberen veel ouders weer een beetje grip te krijgen en willen ze alles weten over hoe het op school is gegaan. Wanneer een kind dan niet goed kan vertellen wat er allemaal is gebeurd of als deze gewoon even geen zin heeft, dan kan belangstelling omslaan in irritatie.

Je kind kan denken dat je boos bent, omdat deze het niet goed doet, terwijl je eigenlijk bang bent dat je dingen mist en je wilt gewoon graag helpen. Het is dan belangrijk dat jullie van elkaar begrijpen dat jullie beide op je eigen manier het goed willen doen.

Daarnaast wil je als ouder ook je kind kunnen helpen met schooltaken als daar behoefte aan is. Maar hoe help je bij het leren van een toets geschiedenis of het opzoeken van het nieuwe rooster?

SkillsNL_vaardighedenvooriedereen_home talk 600x400

Een vleugje puberbrein en nog meer: praktische schoolskills

In deze training staan we stil bij wat er in het hoofd van tieners en pubers gebeurt, denk bijvoorbeeld aan vrienden maken in de klas en motivatie opbrengen voor leren.

Een groter deel besteden we aan letterlijk leren: hoe help je jouw kind met leren? En hoe kun je ondersteunen met planning.

Natuurlijk kijken we ook naar de kunst van het loslaten: geef vertrouwen aan je kind dat deze - met vallen en opstaan - kan leren en steeds zelfstandiger mag gaan zijn.

SkillsNL_vaardighedenvooriedereen_learning4 600x400

Individueel, als stel of met groep te volgen

Vind je het prettig om alle aandacht voor jezelf te hebben tijdens de training of wil je ook graag leren en weten van andere ouders hoe die het aanpakken? Groepsgrootte is maximaal 8 personen.

De training wordt op verzoek aangeboden en zit dus niet vast aan een datum. De opzet is drie live sessies met daartussen ruimte om inzichten en oefeningen in de praktijk te brengen. Van begin tot eind duurt maximaal twee maanden, afhankelijk van de wens van deelnemers om sneller of rustiger de training te doorlopen.

Interesse? Neem vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek.

SkillsNL_vaardighedenvooriedereen_communication15 600x403