Werkethiek: wat vinden we goed of niet goed in ons werk?

Hoe 'hoort' het eigenlijk? Wanneer is iemand een prettige collega om mee te werken en wanneer is gedrag niet goed te keuren?

Is het verkeerd of goed om vragen te stellen? Heb je het tijdens de koffiepauze wel of niet over werk? Wat maakt dat twee personen hetzelfde kunnen doen, maar dat zij toch anders worden beoordeeld?

Bewustwording start bij stilstaan, observeren wat er gebeurt en dan (samen) bekijken waarom het zo gaat.

SkillsNL_vaardighedenvooriedereen_communication5 600x400

Leerzaam voor nieuwe collega's en zeker ook voor vaste krachten

Een nieuw teamlid heeft vaak de tijd nodig om te ontdekken hoe het binnen een bedrijf eraan toe gaat. Met wie heb ik te maken? Hoe werkt het hier en wat is hier normaal?

Vaste krachten weten vaak al aardig hoe het hoort, wat de spelregels van samenwerken zijn, maar zijn de huidige spelregels altijd nog van toepassing?

Breng je oude en nieuwe collega's samen, dan kan het soms eerst wrijving brengen. Veel voorkomende gedachte: de nieuwe heeft er duidelijk geen kaas van gegeten en de vast kracht zit vastgeroest in oude werkpatronen. Ook kan er wrijving zijn tussen werkvloer en management; de verwachtingen zijn niet hetzelfde.

Onder begeleiding van een trainer leren je om open te staan voor elkaars ideeën en te ontdekken waarom bepaalde normen op jullie werk bestaan.

 

SkillsNL_vaardighedenvooriedereen_game 600x600

Verschillen tussen mensen respecteren

Ook als er duidelijke regels zijn over hoe je met elkaar overlegt en spreekt, dan nog zijn er verschillen tussen hoe mensen met elkaar communiceren. Waar je bent opgegroeid en hoe je bent opgevoed zorgen ervoor dat je eigen manieren, eigen normen en waarden, hebt die jouw communicatie beïnvloeden.

Zo kan iemand onder respect verstaan dat je bij binnenkomst alle aanwezigen groet en de andere vindt dat je respect uit door mensen rust te gunnen om door te werken.

Aanvullende module Culturele communicatie

Werk je in een bedrijf of team met expats als collega's of met klanten in het buitenland, dan is het interessant om je te verdiepen in de verschillen en overeenkomsten in communicatie. Zo krijg je begrip voor elkaar en kun je miscommunicatie vermijden.

Op verzoek kan ook de uitgebreidere module over werk en culturele communicatie worden opgenomen. Hierin is het werk van Geert Hofstede en Erin Meyer terug te vinden, twee pioneers op het gebied van culturele dimensies en de invloed op onder andere communicatie.

SkillsNL_vaardighedenvooriedereen_culture 400x533

Training als werkgroep en als individu te volgen

Als groep uit een bedrijf kun je gebruik maken van elkaars ervaringen, ideeën en wensen. Er wordt voor een groter deel ingezet op inzichten in groepsdynamiek.

Ook kun je ervoor kiezen om een individueel traject te volgen, waarbij wat meer aandacht is voor het verhogen van zelfkennis. Wat kun je en wil je, en nog meer: waarom is iets belangrijk voor je?

Uiteraard kijken we samen vooraf wat het beste bij de groep of persoon past en wat de gewenst uitkomst is van de training.

SkillsNL_vaardighedenvooriedereen_life11 400x600

Opzet training - altijd op maat

In een vrijblijvend gesprek kijken we naar de wensen en noodzakelijkheid. Lijkt er slechts een kleine bijsturing nodig te zijn of enige bewustwording van de huidige werkethiek, dan kan een 'lightversie' van de training worden aangeboden in twee sessies van enkele uren.

Is er een grote wens voor omgooien werkwijze binnen een team of bedrijf en worden er uitdagingen verwacht op dit gebied? Dan kan de training worden uitgespreid over langere tijd, zodat er ruimte is om inzichten te laten bezinken en te experimenteren met nieuwe werkregels.

Wil je weten welke mogelijkheden er voor jou of jouw bedrijf zijn? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.